PGS

ZWO

printen

Expositie Koempels in Beeg

13-09-2015

In het kader van de MIJN-maand organiseert het Podiumkerkje in samenwerking met de Heemkundevereniging Beeg een unieke expositie over de mijnwerkers van Grevenbicht. Onder de naam "Koempels van Beeg" maakt u kennis met enkele mijnwerkersfamilies.

Op deze expositie kunt u een kijkje nemen in het mijnwerkersleven van vroeger. De geschiedenis met de Mijn Maurits van tien mijnwerkers uit Grevenbicht is in beeld gebracht aan de hand van portretten en talloze voorwerpen.
De geportretteerde mijnwerkers zijn: Frits van Beek, Frans Claessen, Lambert Evers, Wiel Dohmen, Wouter Kiers, Guus Kitzen, Jan Kreuze, Jan Nakken, en Graat en Frits Niessen.

En ook, heel bijzonder, het verhaal van een mijnwerkersvrouw: Anna Kreuze-Smeets, met herinneringen aan haar vader Karel Smeets, haar man Nelis Kreuze en haar broers Wiel en Thei Smeets. Ook haar grootvader, Theodoor Nijessen en oom Wiel Nijessen werkten op de mijn. Een leven omringd door mijnwerkers.
Rond deze portretten treft u allerlei voorwerpen en documenten van de mijnwerkers en uit de mijn. Natuurlijk is St. Barbara, de patrones van de mijnwerkers, aanwezig.

Tevens worden de busonderneming Spee-Cramers-Veders, de mijnwerkersbonden en de werving en opleiding van mijnwerkers in beeld gebracht. En u krijgt een overzicht van de mijnwerkers uit Grevenbicht-Papenhoven die helaas verongelukt zijn.

Jacob en Lisa Kreuze
Jacob en Lisa Kreuze
Paul van Loo
Paul van Loo
familie Kiers
familie Kiers

Velen zijn bij de opzet van deze expositie behulpzaam geweest.
Zo kunt u genieten van de schitterende mijnlocomotief, indertijd gebouwd door mijnwerker Anton van der Pol. Dit unieke schaalmodel, eigendom van het Fonds Sociale Instellingen DSM, is door de Zuid Limburgse Spoorweg Maatschappij voor de expositie in bruikleen gegeven.
De mijnlorrie in de voortuin van het kerkje is door Mart Vliex ter beschikking gesteld.
Ten slotte, nogal wat objecten in de expositie zijn afkomstig uit het streekmuseum van Roy Jacobs in de oude watermolen van Grevenbicht.

Openingstijden:
Zondag 13 september, en donderdag 17 tot en met zondag 20 september, telkens van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Entree: vrije gave ter bestrijding van de kosten van deze expositie.


Meer info:
De coördinatie van de expositie is in handen van Ria Dielissen (046-485 7401).laatste update.: