printen

Extra mededeling van Amnesty International: Schrijfmarathon in Westelijke Mijnstreek


10-12-2014Schrijfmarathon in Westelijke Mijnstreek

Op 10 december 2014, de Dag van de Mensenrechten, houdt Amnesty International een schrijfmarathon. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen.
Het schrijven van brieven zit in de genen van Amnesty. Miljoenen zijn er geschreven. Ze vroegen met succes om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen.
In 2013 kwamen wereldwijd honderdduizenden mensen uit 143 landen in actie. Op 160 verschillende plekken in Nederland werd geschreven voor de vrijlating van gewetensgevangenen. Die brieven werden niet voor niets geschreven. Activiste en gewetensgevangene Yorm Bopha uit Cambodja kwam vrij.


Ook de groep Westelijke Mijnstreek doet mee aan de schrijfmarathon

Op woensdagmiddag 10 december worden in de Hanenhof in Geleen weer brieven geschreven. Dat zal dit jaar voor 5 verschillende mensen zijn.

Op donderdagavond 4 december zal in de winkelstraten in Sittard geschreven worden, tussen 19.00 en 21.00 uur.

De brieven worden gezamenlijk gepost, zodat er zoveel mogelijk druk uitgeoefend wordt op de verschillende regeringen.
In de Johanneskerk zal op zondag 7 december een actie worden gevoerd door mensen uit de werkgroep Westelijke Mijnstreek.
Zij zullen u meerdere brieven ter ondertekening aanbieden, die zij zelf meenemen om te versturen.

In het bijzonder is een brief naar Liu Ping uit China voor de Sittardse kerken gekozen.
Ik geef u over haar vast wat informatie.

Liu Ping ( 50 jaar) wil meer zicht op het doen en laten van haar regering en zet zich in om een einde te maken aan de corruptie in haar land. Dit deed zij o.a. door een toespraak te houden in een park, waar zij ook flyers uitdeelde.

Kort daarna werd zij door leden van de veiligheidsdienst opgehaald.
Ze had zich aangesloten bij de Nieuwe Burgerbeweging die naar meer democratie streeft. Deze beweging is de autoriteiten een doorn in het oog. Elke gelegenheid om leden ervan te beoordelen wordt aangegrepen.
Liu Ping heeft altijd volgehouden dat zij onschuldig is en slechts gebruik maakte van haar rechten. 
Op 19 juni 2014 werd ze veroordeeld tot zes en een half jaar gevangenisstraf.
Ze kreeg gezondheidsproblemen maar medische hulp bleef uit.
Ook haar dochter en moeder worden lastiggevallen en geïntimideerd, waarschijnlijk omdat haar dochter openlijk over haar moeders situatie spreekt.

N.B. U vindt ook weer een stand, waar diverse artikelen worden verkocht. U steunt hiermee het regionale werk van Amnesty.

Werkgroep Kerkenwerk van  Amnesty International Westelijke Mijnstreek,
Ike Westerhof-van Goudoever