printen

Sola Scriptura


13-11-2016

de bijbel: Lees dat boek Zondagmiddag 13 november 2016, Minderbroederskerk en Ontmoetingscentrum, Minderbroedersingel 15F, Roermond

Eerste halteplaats estafette “ALS EEN LOPEND VUUR” in het kader van het herdenken van 500 JAAR REFORMATIE.

Een samenwerking van de classes Limburg en Peel- en Kempenland van de Protestantse Kerk in Nederland.

U/jij bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Programma:
14.00 uur kerk en centrum zijn open / koffie en thee

Minderbroederskerk:
14.50 uur start officiële gedeelte in de kerk
15.00 uur Sola Scriptura! Solo Scriptura? door Ferdinand Borger
16.00 uur afsluiting met overdracht estafettestokje aan Gelderland

In de kerk is ook:
- Tentoonstelling van de mooiste Bijbelverhalen van jongeren.
- Vitrines met een brede variatie aan Bijbels
- De nieuwste Bijbels (Nederlands Bijbelgenootschap)

Ontmoetingscentrum (de hele middag):
- Het museum Oude Boekdrukkunst (De Gelderse Groep van Ambachten) en demonstreren met oude technieken.
- Korte films over boekdrukkunst van Plantin-Moretus (Antwerpen)
- "Stap in de schoenen van ...." bibliodramagroep "Het Leerke".

Vanaf ca. 16.15 uur is er nog volop gelegenheid om tot ca. 17.30 uur rond te kijken en iets te drinken.

Indien mogelijk graag aanmelden:
Voor de catering is het plezierig als we ongeveer weten hoeveel mensen we mogen verwachten. Daarom zou het fijn zijn als u voor 10 november kunt laten weten of u van plan bent om te komen.
dehaan-verduyn@freeler.nl of 043-3624240

Sola Scriptura! Solo Scriptura?
De Reformatie die Luther in gang zette kan in veel opzichten een revolutie worden genoemd. Hij gaf de kerkleden een directe toegang tot het lezen van de Bijbel en onttroonde daarmee de kerkvorsten. Voortaan zou iedereen zelf de Schrift kunnen interpreteren. Luther legde daarbij de macht bij het 'gewone volk', en startte in zekere zin een vorm van democratie die door Calvijn later nog radicaler zou worden uitgewerkt in de vormgeving van zijn kerkmodel. Het kende echter ook een keerzijde: ieder gelovige kon op eigen wijze de Schrift interpreteren, iedere ketter kreeg zijn letter.

In de voorstelling Sola Scriptura! Solo Scriptura? gaat Ferdinand Borger op onderzoek wat de gevolgen van deze individuele toegang tot de Schrift zijn geweest voor onze culturele en religieuze geschiedenis. In hoeverre heeft de Reformatie bijgedragen aan het hedendaags individualisme? Is er met de nadruk op de persoonlijke omgang met de Schrift, waarbij de traditie van weinig waarde meer was, met het badwater ook een kind weggegooid?

Ferdinand begint zijn zoektocht bij zijn grootouders, waar hij als kind een typische protestantse spiritualiteit aantreft. Vervolgens stelt hij zich de vraag waar deze vandaan komt. Hij onderzoekt Luther en Calvijn, met wie hij het liefst weer in gesprek zou treden, om zich tot slot de vraag te stellen: Als er nu een Reformatie zou moeten plaatsvinden. Hoe zou die er dan uitzien? En wat zou de plek van het individu daarin zijn?

De verschillende fragmenten uit de voorstelling worden afgewisseld met zang en orgelspel, waarin de echo van de Reformatie doorklinkt en zich aanpast aan de verschillende tijden.

Meer informatie is te vinden op www.classislimburg.nl