PGMBD

ZWO

Algemeen
PROTESTANTSE GEMEENTE MAAS- EN BEEKDAL FAIRTRADE GEMEENTE
Het duurde even maar in december kwam dan toch het bericht van de landelijke organisatie Fairtrade Gemeenten dat deze mooie titel onze Protestantse gemeente Maas- en Beekdal is toegekend. De kerkenraad heeft het bericht met veel genoegen ontvangen.

De Johanneskerk wordt al sinds 2009 gesierd met het bordje Fairtrade Kerk. Ook op de gevel van de Ontmoetingskerk zal dit binnenkort te zien zijn. Maar wat betekent dat feitelijk, de status van Fairtrade Kerk behalen en wat is het doel ervan?
Voor onze gemeente betekent dit dat we zoveel mogelijk producten kopen die het Fairtrade keurmerk ‘Max Havelaar’, hebben. Te denken valt aan: koffie, thee, suiker, avondmaalswijn maar ook een Fairtrade cadeautje voor iemand die bijvoorbeeld een lezing houdt of om een andere reden een bedankje krijgt namens onze gemeente.
In de Johanneskerk is al sinds jaar en dag het mini-wereldwinkeltje, een initiatief van de werkgroep ZWO. Daar worden ook allerlei Fairtrade-producten te koop aangeboden, zoals chocolade, koffie, thee en cadeautjes. Ieder jaar kunt u daar ook eerlijk geproduceerde kerstkaarten aanschaffen.

Het doel van Fairtrade: mensen die mooie en lekkere producten maken, een eerlijke prijs betalen voor hun werk. Hierbij gaat het om kleinschalige productie, koffie- thee- en cacaoboeren die nauwelijks kunnen concurreren met multinationals. Of plaatselijke bedrijfjes waar bijvoorbeeld zijde of katoen wordt geweven of waar mooie kunstnijverheid gemaakt wordt. Daarnaast is het belangrijk dat deze bedrijfjes ondersteund worden in duurzaam produceren, waarbij de grond niet uitgeput wordt en arbeiders veilig kunnen werken.

Ook kerken kunnen een belangrijke rol spelen bij de bevordering van Fairtrade. Door zelf Fairtrade producten te gebruiken en anderen te stimuleren om hetzelfde te doen.
Een hele eer dus, dat we nu als nieuwe gemeente deze titel verkregen hebben, maar het is ook een verantwoordelijkheid. Onze opdracht is dat we zo goed mogelijk eerlijke en duurzame handel ondersteunen. Daar kan iedereen een bijdrage aan leveren.

Namens de Diaconie en ZWO,

Joke van der Steen

laatste update.: 31-01-2021