PGS

ZWO

KR-Algemeen
NIEUWE GEMEENTE!
Op 29 juni jongsleden was het dan zo ver! Met maar liefst 11 vertegenwoordigers vanuit onze beide gemeenten hebben we onder het toeziend oog van de notaris de acte van samengaan tot de Protestantse Gemeente Maas- en Beekdal getekend. Een heel bijzonder moment. Er is een heel lang proces aan vooraf gegaan. Vele jaren. Van vergaderen en nog eens vergaderen. Van gemeenteavonden en gezamenlijke activiteiten. Van elkaar leren kennen en bij elkaar kerken. En nu is het dan zover: We zijn één nieuwe gemeente.

Het is geweldig dat zoveel mensen hier met ongelofelijk veel energie de schouders onder hebben gezet. Het was ook mooi om dat te vieren in onze eerste kerkdienst als nieuwe gemeente op 5 juli. Nog steeds met een beperkt aantal mensen, maar gelukkig al met veel meer dan daarvoor. We zijn als kerkenraad blij en dankbaar, maar ook wel een beetje vermoeid. Het is goed dat het zomerreces er nu aankomt. Tijd om te ontspannen en weer op adem te komen.

Afscheid en nieuw begin
We nemen ook afscheid van een aantal kerkenraadsleden, van Germ Visser en Erik Rodigas van de Sittard-Grevenbichtse kant en van Ruud Steen, Loes van Elk en Bea Hofmeyer van de Geleen-Beek-Urmondse kant. We gaan nog uitgebreider bij hun afscheid stilstaan, maar ook op deze plek wil ik hen bedanken voor hun enorme inzet over de afgelopen jaren.

Misschien ook goed om te noemen wie nu de nieuwe kerkenraad gaan vormen:

  • Wim Hendriks en Joke van der Steen als Diakenen
  • Bert Kip en Eddy Roerdink als Ouderlingen Kerkrentmeesters
  • Bertha Verkerk en Iet den Boer als Ouderlingen Pastoraat
  • Bert Stuij als Ouderling Bezinning, Ontmoeting en Communicatie
  • Onze predikanten Pier Prins en Irene Pluim
  • Kees van Luijk als scriba en ikzelf als voorzitter.

  

Op 7 juli hebben we onze eerste kerkenraadsvergadering als nieuwe kerkenraad gehad, waarin we hebben gereflecteerd, maar ook al vooruit hebben gekeken. Eerst vakantie, maar daarna gaan we als nieuwe gemeente verder!

Nieuw begin na Corona?
Eerlijk is eerlijk: De afgelopen maanden heeft de Coronacrisis de meeste van ons meer bezig gehouden dan het samengaan van onze gemeenten. We hebben een hele ongemakkelijke en soms ook ronduit nare tijd achter de rug. Ik ben heel blij dat er weer wat ruimte is gekomen. Om elkaar te ontmoeten, om onze kinderen en ouders weer voorzichtig te mogen knuffelen. Sommigen

van jullie hebben het vreselijk druk gehad. Anderen hebben het weer heel stil gehad, of hebben zich alleen gevoeld. Hoe ziet de toekomst eruit? We weten het natuurlijk niet. De zomertijd is meestal een tijd van tot rust komen, meer naar buiten of op vakantie gaan. Hopelijk wordt het voor ons allemaal ook een tijd van reflecteren. Wat hebben we de afgelopen weken het meeste gemist? Wat vonden we fijn dat even niet hoefde? Wat hebben we anders gedaan? Wat heeft waarde gehad? Zijn er dingen die we anders zouden kunnen doen? In de kerk? Onze levensstijl? Stof tot nadenken.

Ik wens u daarbij allemaal een hele fijne zomertijd toe en hopelijk weer heel veel momenten samen met anderen. En ik hoop u ook weer eens in de kerk te zien.

Marnix van Gurp

laatste update.: 09-07-2020