PGMBD

ZWO

Ouder Kind detentie
CHAUFFEURS-VRIJWILLIGERS GEVRAAGD VOOR HET "OUDERS, KINDEREN EN DETENTIE-PROJECT" VAN EXODUS IN ZUID LIMBURG
  Wanneer een kind merkt dat zijn vader (of moeder) een celstraf heeft gekregen is dat meestal een enorme schrok. Kinderen vanaf 3 tot 16 jaar die bij "vreemde" mensen in de auto stappen om te kijken hoe bijvoorbeeld je vader of moeder het maakt die in de cel zit, dat zet diepe krassen in de ziel van een tiener. Eerst weet het kind niet wat er met papa of mama is gebeurd, en dan komt er via vriendjes of via school, of de krant van alles "op straat" te liggen. Meestal ook veel onwaarheden. De veilige wereld is weg en de mensen met wie je kunt praten zijn moeilijk te vinden. Op school kan je op weinig begrip rekenen en meestal vertel je dan niet hoe de vork werkelijk in de steel zit. Daarmee draag je dan een "geheim" mee dat je met vrijwel niemand kunt delen.

Vrijwilligers brengen deze kinderen één keer in de maand naar hun vader of moeder. Technisch gezien is het een eenvoudige logistieke operatie: afspreken wanneer je komt, ophaalt, afzet, wacht en weer op de afgesproken tijd terugbrengt. In de prakrijk ziet het er toch anders dan het werk van een chauffeur: In de auto ontstaan natuurlijk de babbeltjes waarmee je de kinderen steun kunt bieden. En als zich dat herhaalt ontstaat er een vertrouwensband en wordt naar die ‘uitjes’ uitgekeken: Het kind kan elke maand even ‘lekker bijpraten’. Maar ook de vrijwilliger die daarvoor openstaat, ontvangt kennis uit een vaak onbekende wereld. Vooral als die ritten langer gaan duren.

Het gebeurt tegenwoordig vaker dat gedetineerden niet worden gehuisvest in de buurt van hun gezin, maar bij de rechtbank waar het vonnis moet worden uitgesproken. Daardoor is er ook een grotere behoefte aan vrijwilligers voor lange ritten. Bij voorbeeld vanuit Limburg naar Zwolle of naar Middelburg. Die ritten duren in totaal wel een uur of zes of zeven voor je weer terug bent. Het is sterk aan te bevelen om deze ritten met twee mensen te doen. De helft van die lange ritten vinden op zondag plaats.

Samengevat: Voor het Ouders, Kinderen en Detentieprogramma (OKD) in de regio Zuid-Limburg zijn we op zoek naar vrijwilligers.

Deze vrijwilliger:

* vervoert kinderen naar de penitentiaire inrichting en weer naar huis;

* is in het bezit van een auto;

* is beschikbaar op zaterdagmiddag en/of bereid om in het weekend langere afstanden te rijden en

* woont de bijeenkomsten van de OKD-groep bij, evenals de regiotrainingen en de landelijke vrijwilligersdag.

* Krijgt een vergoeding van € 0.28 per kilometer!

Ken je iemand in jouw omgeving of ben je zelf iemand die in de regio Zuid Limburg woont en

hier geschikt voor is en misschien wel interesse heeft?

Neem dan contact op met Jose Wolters, coördinator OKD groep Sittard,

tel 06-81918840 of

Piet Zwierzanski tel. 06-13084870

laatste update.: 09-10-2016