PGMBD

ZWO

Grevenbicht
Spaans vuur en middeleeuwse vertellingen in Grevenbicht

Zaterdag 19 maart a.s. belooft Romancero, met Mirjam Wesselink de Barrientos (sopraan), Michael Benedik (gitaar) en Rodrigo Barrientos (percussie en voordracht), het Podiumkerkje in Grevenbicht in een vurige gloed te zetten.
Legendarische liederen en romances van Spaanse dichters en componisten als Federico García Lorca en Manuel García zullen dan uiteindelijk uitmonden in het beroemde Middelnederlandse Roelantslied. Het pad leidt daarbij langs pieken en dalen van bewogen hartstocht, opzwepende ritmiek, innerlijke verstilling en smart.

Hoofdpersoon in het Roelantslied is elite-ridder Roelant in dienst van Karel de Grote, die tijdens de veldslag bij het Noord-Spaanse Roncesvalles (dat destijds ook tot het grote Frankische rijk behoorde), bij zijn strijd tegen de Moren heldhaftig aan zijn einde komt.
Van het Roelantslied zijn slechts enkele muziekfragmenten bewaard gebleven. Zangeres Wesselink de Barrientos, die voor haar ensembles altijd de arrangementen verzorgt, maakte er het hoofdthema van dit theatrale stuk opzwepende oude muziektheater waar zang wordt afgewisseld met gesproken tekst.

Sopraan Mirjam Wesselink de Barrientos legde zich toe op de vertolking van Spaanstalige liederen en het Italiaanse “Bel Canto” repertoire, muziek met welke zij van jongs af aan vertrouwd was en waarmee zij meerdere malen optrad in het Concertgebouw van Amsterdam. Zij studeerde zang aan het Utrechts conservatorium waar zij in de gelegenheid werd gesteld om haar repertoire te verbreden met eigen composities en arrangementen, iets wat haar in haar latere projecten goed van pas zou komen.

Gitarist Michael Benedik studeerde klassiek gitaar aan de Musikhochschule van Dortmund en aan het conservatorium van Utrecht. Als solist verzorgde hij optredens in Vredenburg, de American Church van Parijs, het Bastadfestival (Zweden), Siena en Vuelva. Ook verzorgde hij optredens met gitaristen als Eric Vaarzon Morel en  Martin Kaay. Voor meerdere theaterproducties schreef hij de muziek (vaak door flamenco geïnspireerd) die hij tevens uitvoert.

Rodrigo Barrientos is als percussionist van oude muziek ensembles actief in festivals en projecten in onder meer Duitsland, Utrecht en Amsterdam. Als producent verzorgt hij klassieke CD producties van musici om hem heen en in opdracht van derden. Als organisator is hij mede oprichter van het muziek productiehuis Barav Music waar hij thematische programma’s en projecten voor grote en kleine podia in binnen en buitenland uitwerkt.

Het concert dat wordt georganiseerd door de Stichting Protestants Kerkje Grevenbicht vindt plaats op zaterdag 19 maart a.s. in het Podiumkerkje, Heilig Kruisstraat 30 te Grevenbicht.
Aanvangstijd is 20:00 uur. Toegang: €15,--..

laatste update.: 29-02-2016