PGMBD

ZWO

Gemeente activiteiten-Joods koken
Joods koken bij Bas en Ineke
Gerdien heeft voor vanavond een heerlijke joodse maaltijd voorbereid.
Aan ons de taak om er samen ook iets heerlijks van te maken.

Kerrie pompoen maissoep

4-6 personen
 
Ingredienten
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
olijfolie
1 theelepel kerriepoeder
1 blikje mais
puree van 1 pompoen (pompoenstukken schillen en 45 verwarmen in een oven van 150-200C)
1 bouillonblokje
1 blik kokosmelk
zout en peper

Bereiding
Doe olijfolie in een soeppan en fruit daarin de in stukjes gesneden ui.
Voeg de mais toe en bak even mee
Voeg de Kerrie en knoflook toe en bak even mee 2-3 minuten.
Voeg de pompoenpuree toe samen met de bouillon (evt. water toevoegen).
Kook dit zachtjes 20 minuten en voeg kokosmelk en zout en peper naar smaak toe.

Gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing

Ingrediënten:
- 1 grote biologische of scharrelkip in 4 stukken
- 2 uien, grof gesneden
- 4 el olijfolie
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- een flinke snuf saffraandraden
- sap van 1 citroen
- 4 el koud water
- 2 tl grof zeezout
- 1 tl zwarte peper
- 100 g hazelnoten in het vlies
- 70 g honing
- 2 el rozenwater (koop je bij de Turk)
- 2 bosuien, grof gesneden

Bereiden:
1. Vermeng de stukken kip (ik gebruikte 4 grote poten) in een schaal met uien, olijfolie, gemberpoeder, kaneel, saffraan, citroensap, water, zout en peper. Laat dit minstens 1 uur marineren of zet het liever afgedekt tot de volgende dag in de koelkast (ik heb het een hele dag laten marineren).
2. Verwarm de oven op 190' C. Spreid de hazelnoten uit over een bakplaat en rooster ze in 8- 10 minuten lichtbruin. Hak ze grof en zet ze opzij.
3. Verdeel de kip en de marinade in een bakblik waarop alles royaal past. Leg de stukken kip met het vel naar boven en schuif het bakblik in de oven. Bak de kip circa 35 minuten.
4. Meng in die tijd de honing, rozenwater en noten door elkaar tot een grove puree. Haal het bakblik uit de oven, strijk een royale laag notenpasta op elk stukje kip zodat het is bedekt. Zet de kip nog 5-10 minuten in de oven tot de kip gaar en de notenlaag goudbruin is.
5. Schep de kip in een serveerschaal en garneer met de gehakte bosui.
Serveer de kip met naturel couscous of met rijst.

Bron: "Het Kookboek", Yotam Ottolenghi
Dit recept is geïnspireerd op een recept van Claudia Roden uit haar boek Tamarinde & Saffraan". Het wordt vervelend, maar dit is weer een héérlijk recept van Ottolenghi. Aten we ooit zo lekker voordat ik Ottolenghi ontdekte? Dit recept trok mij meteen aan, ook omdat ik uit ervaring weet dat de recepten van Claudia Roden ook erg lekker zijn. Als dit gerecht in de oven staat, stijgen er exotische geuren op uit je keuken. Wij aten het met couscous waar je een beetje van de heerlijke marinade op doet. Het gerecht heeft niets anders nodig.


Falafel

 Reprinted with permission from The Foods of Israel Today (Knopf).

ingrediënten
2 eetlepels fijngehakte verse koriander 
Gehakte tomaten voor de garnering 
Soja of plantaardige olie voor frituren
2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
4-6 eetlepels bloem
1 theelepel bakpoeder
1/2 kop grof gesneden ui
1 theelepel komijn
1 blik kikkererwten of 1 kop gedroogde kikkererwten 
Gesnipperde ui voor garnering
1 theelepel zout 
In blokjes gesneden groene paprika voor de garnering
1 theelepel gedroogde hete rode peper 
tahina saus

bereiden
Leg de uitgelekte, ongekookte kikkererwten en de uien in de kom van een keukenmachine Voeg de peterselie, koriander, zout, peper, knoflook en komijn toe.
Meng dit maar niet tot puree. Strooi in het bakpoeder en 4 eetlepels van de bloem, en meng. Voeg genoeg bloem toe zodat het deeg vormt een kleine bal die niet meer aan je handen kleeft.
Zet de kom in de afgedekt koelkast
Vorm van het kikkererwten mengsel balletjes ter grootte van walnoten
Verhit 3 inches olie tot 190 C in een diepe pan of wok en bak 1 bal om te testen. Als het uit elkaar valt, voeg dan een beetje bloem toe. Bak vervolgens ongeveer 6 ballen tegelijk voor een paar minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer de falafel ballen met gehakte tomaten, ui, groene paprika, peper.
Besprenkel met tahina verdund met water.

Black-Eyed Peas met kurkuma en granaatappel

By Rivka Friedman | Tagged: featured, Jewish New Year, Jewish thai food, pareve side dish, Recipe, Rosh Hashanah, vegan kosher

Ingrediënten
1 blik (volle cup) black-eyed peas
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel vers geraspte kurkuma of ¼ theelepel gemalen kurkuma
1 grote sjalot, gehakt
¾ theelepel zout 
2 theelepels granaatappel siroop, optioneel (indien niet gebruikt, dubbele limoensap)
½ kopje granaatappelpitten
3/2 eetlepel gehakte peterselie, bieslook, of een mengsel
Sap van ½ limoen

Bereidingswijze
Breng de bonen in een middelgrote pan met water aan de kook. Zet het vuur laag en kook ze gaar.
Verhit ondertussen de olijfolie in een kleine pan op middelhoog vuur.
Voeg de kurkuma en sjalotten toe en bak 3-4 minuten, tot sjalotten zacht en geurig zijn,. Voeg zout toe en haal van het vuur.
Doe ze in een kom en giet het sjalot mengsel over de erwten.
Voeg vlak voor het serveren de granaatappelsiroop, granaatappelpitjes, verse kruiden en limoensap toe.

 

Meringuerol met frambozen en amandelen à la Ottolenghi

Dit waanzinnige gerecht is gegarandeerd een winnaar tijdens je diner of afternoon tea. Neem er even de tijd voor en wees precies, dan kan het bijna niet fout gaan! Het recept is oorspronkelijk afkomstig van Yotam Ottolenghi en wij hebben het een tikje aangepast.
*Wij gebruikten frambozen, granaatappelpitjes en hazelnootjes, maar je kunt dit vervangen naar verschillende fruit- en nootsoorten naar keus. Let wel op dat het fruit niet te nat is, zoals bijvoorbeeld sinaasappel. Ook is het lekker om een paar eetlepels lemon curd door de room te mengen.
Zo krijg je een heerlijk contrast tussen de zoete meringue en de vulling.
Het moeilijkste aan dit dessert is de meringue. Doe dit zo precies mogelijk en dan kan het eigenlijk niet mis gaan. Verwarm de oven voor op 160 graden en check of je oven wel écht die temperatuur is als dat hij aangeeft. Bij ons bleek de oven er tien graden naast te zitten, en juist dit kan het verschil maken.

Ingrediënten
Voor de meringue
• 120 gram eiwit (van 4 eieren)
• 250 gram kristalsuiker
• 1 theelepel vanille essence
• 1 theelepel witte wijnazijn
• 1 theelepel maïzena
Voor de room
• 400 ml slaroom
• 100 gram mascarpone
• 1 eetlepel poedersuiker + ter garnering
Voor de vulling
• 150 gram frambozen
• 6 eetlepels granaatappelpitjes
• 2 eetlepels grof gehakte ongezouten amandelen of amandelschaafsel

Bereiding:
Bekleed een lage ovenschaal, braadslee of bakplaat met omhoogstaand randje (33x24 cm) met bakpapier. Laat dat ongeveer een centimeter boven de vorm uitsteken.
Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop ze met een elektrische mixer tot ze stijf beginnen te worden. Giet terwijl de mixer draait de kristalsuiker erbij. Ga door met mixen tot er een stevig, glanzend eiwitschuim is ontstaan.
Vouw er met behulp van een metalen lepel de vanille essence, wijnazijn en maïzena door (dit zorgt ervoor dat de meringue niet breekt wanneer je hem wilt rollen.Spreid het mengsel over de bodem van de bakplaat uit met behulp van een paletmes of een spatel. Bak de meringue dertig minuten in de oven tot er een korstje op zit en meringue gaar is maar nog wel zacht. Laat afkoelen
Als je je oven hebt getest en hij écht 160 graden is, dan is een half uur precies genoeg. Waarschijnlijk zakt de meringue tijdens het afkoelen wat in, maar dit is niet erg.
Kiep de afgekoelde meringue uit de vorm op een nieuw stuk bakpapier, zodat de onderkant boven komt te liggen. Trek voorzichtig, met kleine rukjes het bakapier van wat nu de bovenkant is, af.

Doe de room en de mascarpone in een mengkom met de poedersuiker. Sla het mengsel met een mixer stijf. Verspreid het voorzichtig over de voormalige onderkant van de meringue, maar bewaar een of twee eetlepels voor de garnering. Laat een smalle rand rondom de meringue roomvrij.
Strooi de frambozen en driekwart van de granaatappelpitjes over de room. Rol de meringue vanaf de korte kant voorzichtig op, gebruik daarbij het bakpapier om het rollen te vergemakkelijken. Leg de rol op een serveerschaal. Besmeer de bovenkant met de rest van de room en zet nog minstens een half uur in de koelkast.
Bestrooi de rol voor het serveren met wat poedersuiker en strooi de rest van de granaatappelpitjes en amandelen over de room.

laatste update.: 15-11-2015