PGS

ZWO

Nieuwsbericht
MINI-SYMPOSIUM & ORGELCONCERT ALBERT SCHWEITZER

Op 4 september 1965 overleed Albert Schweitzer op 90 jarige leeftijd in zijn ziekenhuis te Lambarene, Gamboa (Afrika). Een bekende en geerde tropenarts, Nobelprijswinaar, ethicus, theoloog, organist, en van huis uit domineeszoon uit de Elzas.

Albert Schweitzer is vooral bekend om zijn basisethiek ‘eerbied voor het leven’. Het vormt een rode draad in zijn boeken en artikelen. Daarmee legt hij op eigen wijze het fundament voor een ethiek, die zichzelf rekenschap wil geven van de verantwoordelijkheid voor heel de schepping, waarin alle vormen van leven zijn ingesloten. Deze ethiek en haar uitwerking is nog steeds de moeite waard. Daarnaast heeft hij zeer waardevolle bijdragen geleverd aan de theologie, met name de uitleg van het Nieuwe Testament, en hij was ook organist en schreef over de interpretatie van Bachcantates.

Ter gelegenheid van zijn 50e sterfdag worden in Duitsland en elders orgelconcerten georganiseerd. In zijn jonge jaren studeerde Schweitzer bij Widor in Parijs, en vanuit Lambarene kwam hij dikwijls naar Europa om orgelconcerten te geven, mede om zijn werk in Afrika te kunnen bekostigen.

In de kerk van Vrangendael Sittard (parochie Christus’Hemelvaart – H. Joseph) zal precies op 4 september een minisymposium gehouden worden over de betekenis van Albert Schweitzer. De inleidingen worden verzorgd door Will Heutz en Joep de Jong van Wijsheidsscholing uit Heerlen. In afwisseling daarmee zal Anja Hendrikx, organiste van o.a. deze kerk, op het historische Van Assendelft orgelmuziek laten klinken, die aansluit bij repertoire en muziekkeuze van Schweitzer zelf.

Symposium op 4 september 2015 Kerk Vrangendael Hemelsley 240 6137 BV Sittard   Aanvang: 20.00 uur. Toegang vrij. Vrije gave. Het geheel zal anderhalf uur duren.

Op 20 september zal er eveneens een Albert Schweitzerconcert plaatsvinden, en wel in het Salviuskerkje te Limbricht. Organist is Hans van Dijk. M.m.v. fluitiste Inge Jurissen. Aanvang:15.00

laatste update.: 19-08-2015