PGMBD

ZWO

Ouder Kind detentie
Ouder Kind Detentie-project
Op 18 september 2005 startte in Sittard het O.K.D. (Ouder Kind Detentie-project).

In Roermond draait het al een paar jaar, tot grote tevredenheid van de gevangenis directie, de gedetineerde en het belangrijkste de kinderen.

Kinderen MOGEN een maal in de maand een paar uur met de ouder spelen, echt met je eigen vader een spelletje doen, wat of stoeien of gewoon tegen hem aan zitten knuffelen.

Dat wat kinderen normaal ook doen, maar wat tijdens de reguliere bezoektijd niet mag vanwege de regels of kan omdat de aandacht in het 1½ uur bezoektijd dan gedeeld moet worden met een oudere broer, zus,oom, tante of moeder.

Bijkomend voordeel is, dat de gedetineerde ouder (in Sittard alleen mannen ) zich, veelal onbesproken, toch ook mogelijk meer van zijn verantwoordelijkheid bewust wordt. In Maastricht, waar ook vrouwen zitten, is men nog in de opstart periode.

Voor het halen en brengen van de kinderen, daar waar moeder of andere verzorger dit niet kan of wil wordt een vrijwilliger aangezocht liefst uit de omgeving. Dit is wel het meest direct dankbare werk dat je kunt dat je doen in deze sector. Tenminste als je om kinderen geeft.

Enkele gemeente leden doen al mee en binnen de gevangenis bij justitie en reclassering is men heel tevreden over het naar meerdere kanten uitstralend socialiserend resultaat. Zo tevreden dat er al een tweede groep is gestart en er zelfs aan een derde wordt gedacht.

laatste update.: 23-07-2011