PGS

ZWO

God en de wereld
ZOEK EEN STIL PLEKJE
"Als je deze kerk binnengaat, kan het zijn dat je Gods roepstem hoort. Het is echter onwaarschijnlijk dat Hij je op je smartphone belt: bedankt dus als u die hier uit zet. Als u met God wilt spreken, kom binnen, zoek een stil plekje en praat met Hem. Als u Hem wilt zien, stuur Hem dan een appje onder het rijden." (vertaling van een poster in een kerk in Frankrijk)
Deze tekst is wel een hele pakkende manier om mensen te vragen stil te zijn in de kerk. Het is ook een mooie uitnodiging tot bezinning. En het leuke is dat bijna iedereen er zich wel iets bij kan voorstellen. Of je nu in God gelooft of niet, of je nu een kerkganger bent of niet, iedereen kent wel de ervaring een kerk binnen te gaan om er de stilte te beleven en je even te bezinnen. Op vakantie willen mensen nog al eens een kerk binnenlopen, of in het ziekenhuis de stilteruimte.
 
Voor iedereen kan het de moeite waarde zijn de stilte zo af en toe op te zoeken. In plaats van Gods roepstem zou je ook kunnen invullen “je innerlijk” of “een stem uit je binnenste”. En als je de stilte uithoudt, kunnen er mooie dingen gebeuren. De stilte beleven maakt ruimte vrij in je hart en in je hoofd, geeft kansen aan de innerlijke beleving waar je zomaar aan voorbij loopt in het dagelijkse leven.
 
In onze ziekenhuizen zijn er stiltecentra. In Heerlen vlak naast de centrale hal, in het gangetje links naast het restaurant, in Sittard-Geleen helemaal aan het einde van de grote hal, aan de uiterste Westkant. Op beide plekken valt de rust als het ware op je. Je stapt uit de mensenmassa, uit het gebabbel en het geloop, in de rust die je zo goed kan doen. Je kan er zitten, denken, bidden, lezen, kijken, mijmeren of mediteren, je kan er een kaarsje aansteken of iets opschrijven in het boek.
 
De Franse poster grapt dat appen achter het stuur de snelste manier is om God te zien. Laten we hopen dat dat vooral niet zal gebeuren. Maar in werkelijkheid zijn alle bewegingen die we op een dag maken en alle informatie die er op een dag op ons afkomen, juist de snelste manier om bij ons innerlijk weg te raken. Eindeloos veel dingen kunnen ons afleiden en in de informatiesamenleving is er altijd afleiding voor handen. Op zichzelf is dat mooi, maar het is dus ook jammer.
 
 
“Kom binnen, zoek een stil plekje en praat met Hem”. Deze uitnodiging zou ik hier graag herhalen omdat ik weet hoe belangrijk verstilling en bezinning zijn. Laten we het onszelf gunnen en vandaag nog een moment nemen om in onszelf te keren. We zijn het waard.
 
Ralf Smeets, geestelijk verzorger Zuyderland
laatste update.: 21-02-2019