PGS

ZWO

Activiteiten wijken
IN MEMORIAM ARINA SCHMITZ

Arina Schmitz is geboren op 14 oktober 1932 in Gouda. Ze kwam uit een schippersgezin zodat ze door de jaren heen verschillende scholen bezocht heeft. Met haar twee zussen heeft ze ook veel geholpen op het schip. Over de moeilijke oorlogsjaren heeft ze wel eens gesproken. Regelmatig kwam het gezin naar de kerk in Grevenbicht. Zo leerde Arina ook Jo Willems kennen. 

Ze werd goed opgenomen door de leden van de Harmonie Aurora, waar Jo lid van was.Terwijl de oudste zus is gaan varen, gingen de ouders in Papenhoven wonen. Op 8 februari 1964 zijn Jo en Arina getrouwd en in Grevenbicht gaan wonen. Na een ziekte overleed haar vader en kort daarna ook haar moeder. Dat was en bleef moeilijk voor Arina.

Op 15 juni 1972 werd haar zoon Arjo geboren. Naast de liefdevolle zorg voor haar gezin, wist Arina ook te genieten van andere dingen in het leven. Handwerken en het zelf maken van kleren was haar grootste hobby. Ook werkte ze graag met Jo in de tuin en luisterde ze graag naar muziek. De harmonie speelde een belangrijke rol in hun leven. Geen concert werd overgeslagen. Ze vond het ook leuk om te gaan winkelen in Sittard. Ze vond het belangrijk om er mooi uit te zien. De vakanties waren gezellig samen met haar zuster Bertha, man Cor en dochter Ingrid.

In 1993 kwam haar man Jo na een dienstverband van meer dan 41 jaar vervroegd thuis. Samen genoten ze van hun leven. Maar helaas werd Jo in 2000 ernstig ziek. Er volgde een onzekere periode en Arina was steun en toeverlaat. Vijf jaar later, op 26 juni 2005, kwam Jo te overlijden na een langdurig ziekbed. Daarna ging ze regelmatig samen met Arjo winkelen en naar concerten.

In 2009 werd Arina zelf ziek. Ze herstelde voor een goed deel. Maar in 2015 ging de gezondheid van haar verder achteruit zodat ze in een woning in Aramis terecht kwam. Daar heeft ze een fijne tijd gehad waar Arjo haar regelmatig bezocht. Eind 2017 gaven de artsen haar op, maar Arjo zette door met de verzorging. Maar de laatste weken werden haar krachten steeds minder en is ze rustig ingeslapen. Arjo en de familie hebben afscheid genomen in het crematorium.

Terwijl er voor Arina geen predikant bij hoefte te zijn, vonden Arjo en de familie het prettig dat ik als predikant aanwezig was om een gedicht voor te lezen en een kort gebed uit te spreken.

We wensen Arjo en de familie sterkte en Gods nabijheid.

Ds. Joachim Stegink

laatste update.: 02-07-2019