PGS

ZWO

Nieuwsbericht
AGENDATIP: 50 JAAR BAROKORGEL IN VRANGENDAEL

BIJZONDERE MUZIKALE MOMENTEN ROND 50 JAAR BAROKORGEL IN VRANGENDAEL/SITTARD.

Het orgel in de kerk van Vrangendael/Sittard (parochie Christus’ Hemelvaart – H. Joseph) is een bijzonder instrument. Het is een van de vier nog klinkende barokorgels in ons land vervaardigd door Pieter van Assendelft uit Leiden; ons orgel dateert uit 1748, en het heeft na de jongste restauratie in 2011 door de fa. Verschueren in vele concerten geklonken.

In het jaar 2020 vieren we dat dit orgel  50 jaar in deze kerk staat, dank zij de muzikale priester Fons Kurris, die toen aan de parochie verbonden was en het orgel vanuit Gennep naar Vrangendael/Sittard haalde.  1 maart 2020 is precies de datum, waarop het orgel 50 jaar geleden voor het eerst  deze plek bespeeld werd. En zeker na de restauratie van 2011 is het een prachtig instrument met een heel eigen klank en mogelijkheden, mede door de Kirnberger III-stemming op 415 Hz..

Wij willen dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 1 maart 2020 zal de Oratoriumvereniging Sittard de eucharistieviering van 10.30 uur opluisteren, begeleid door het orgel.  In deze eucharistieviering gaat Fons Kurris, nu emeritus- pastoor in Maastricht, voor. Na een lunchpauze met koffie, thee, soep en broodjes  zal de Oratoriumvereniging vanaf 13.00 uur concerteren met een programma, waarin o.a. veelzijdige passiemuziek te beluisteren zal zijn. Tussen de vocale werken door zal het orgel opnieuw zijn eigen geluid laten horen, met Anja Hendrikx aan de toetsen.

Dat is nog niet alles. Want in het kader van het Orgelfestival Limburg 2020 (onder auspiciën van de SOL/Samenwerkende Orgelvrienden Limburg) zal op vrijdag 26 juni  2020 om 20.00 uur een bijzonder orgelconcert plaatsvinden. Bespeler van ons barokorgel is dan Ton Koopman, een internationaal bekend en gelauwerd organist en klavecinist, die zijn sporen heeft verdiend in de uitvoeringspraktijk van de Barokmuziek, een stijl waarvoor ons orgel ontworpen is. Met dit concert wordt het Orgelfestival Limburg van 2020 geopend, en een opname daarvan zal ook op L1 radio te beluisteren zijn.

Wij willen U gaarne uitnodigen om bij deze bijzondere muzikale momenten aanwezig te zijn om met ons dit heugelijk feit te vieren. Het adres is Hemelsley 240 te Sittard. De toegang is gratis, waarbij een vrije gave hogelijk op prijs gesteld wordt.

Stichting Orgelkring Vrangendael/Sittard

Hemelsley 240, 6137 BV Sittard,
Bankrek.: NL 33 SNSB 8823673240  

laatste update.: 18-01-2020