PGS

ZWO

Nieuwsbericht
Een Avond met Luchtje

YONIGHT op 30 januari: Een Avond met Luchtje

Het ging er geurig aan toe, op de YONIGHT van 30 januari. Het begon al met geurige soepen uit Italie en India - al was de koriander uit India voor een aantal jongeren misschien net iets té geurig. Na het eten roken we verder, nu aan allerlei potjes met geurtjes uit keukenkastjes. Het is lastiger dan je denkt om met een blinddoek voor cacao te ruiken, pindakaas of vanillepoeder. Het makkelijkst bleek koffie. En natuurlijk de uien.

Vervolgens doken we echt diep in de wereld van de geur met Joke van der Steen. Joke is herboriste, en weet heel veel van natuurlijke geuren en kruiden. Eerst vertelde ze ons welke rol geuren spelen in allerlei culturen en religies – en zeker ook in de bijbel. Jezus kreeg wierook en mirre van de Wijzen uit het Oosten. Hij werd verwelkomd met geuren. Joke ging daarna met ons aan de slag. Ze had een grote voorraad etherische oliën meegenomen, eigenlijk heel geconcentreerde geuren uit allerlei planten. Van sandelhout tot basilicum, lavendel tot limoen, pepermunt tot patjoeni, en nog veel meer. Met die geuren gingen we aan het werk, en iedereen maakte voor zichzelf een heel persoonlijk flesje parfum. Eigenlijk werd de hele kerk geparfumeerd, want wat rook dat sterk en lekker zeg!

Ter afsluiting keken we nog naar een achttal teksten uit de bijbel waar geur een heel belangrijke rol in speelt – geuren als gebed, geuren als geschenk, geuren als teken van liefde en vreugde. Heel positieve teksten vaak. Met als mooie uitsmijter (uit spreuken 27):

De geur van balsem en wierook maakt gelukkig, maar zoeter voor het hart is ware vriendschap.

En zo is het, Het Yonight Team.

laatste update.: 31-01-2015