PGS

ZWO

Nieuwsbericht
Stichting Stolpersteine Sittard-Geleen legt eerste 10 stenen

Wie via de Landweringstraat richting Johanneskerk loopt of fietst zal ze morgen zeker opmerken. De tien Stolpersteine die vandaag pal voor een woonhuis in de stoep werden gelegd.

Tien stenen die de herinnering levend moeten houden aan de tien Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanaf die plek naar Westerbork werden gedeporteerd en later in concentratiekampen omkwamen. Daar waren ook kinderen bij.

Morgen is er een jongerendienst bovengronds en het lijkt alsof het thema dat de jongeren kozen 'De wereld staat in brand, en jij?' overeenkomt met de situatie van 1940-1945.  Misschien zou het thema moeten luiden: 'De wereld stond en staat in brand'

Deze dienst werd voorbereid door het jongerenkerk-team en dominee Irene Pluim. Sinds de afgelopen zomer is het heel onrustig in de wereld en zijn er verschillende burgeroorlogen. Nederland is door de afschuwelijke vliegtuigramp bepaald bij de spanningen in Rusland en de Oekraïne. Vooral ook de opkomst van de Islamitische Staat en het afschuwelijke geweld houdt de hele wereld bezig. Wereldleiders moeten haast onmogelijke beslissingen nemen. Wat doet dit met ons in ons gewone leven, speelt angst een rol? En wat voor betekenis heeft ons christelijk geloof hierin. Wat zou Jezus doen? Wat lezen we in de bijbel?

Met een vlotte afwisseling van spel, gesprek, liederen, gebed en de bijbel wordt dit thema morgen tot leven gebracht.

De doelstelling van de Stichting Stolpersteine Sittard-Geleen is om herdenkingsstenen (Stolpersteine) te plaatsen als blijvende herinnering aan de vervolgingsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit de gemeente Sittard-Geleen en de omliggende kerkdorpen.

Het gaat om omgekomen joden, sinti/roma, gehandicapten, jehova-getuigen en homoseksuelen. Tevens willen zij jongeren informeren over en actief betrekken bij de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en haar slachtoffers.

Op de website van de stichting en op hun Facebookpagina is meer informatie te lezen en ook een bankrekeningnummer voor wie een bijdrage wil leveren aan het werk van de stichting. In de toekomst zullen er nog 193 andere stenen in de gemeente een plaats krijgen.

laatste update.: 08-11-2014