PGS

ZWO

Nieuwsbericht
Pamflet Huub Oosterhuis: "Red hen die geen verweer hebben"

Ter gelegenheid van de Nacht van de Theologie (afgelopen 21 juni in Amsterdam) schreef Huub Oosterhuis het pamflet Red hen die geen verweer hebben. Heel prikkelend stelt hij daarin dat eigenbelang en hebzucht in onze samenleving de plaats van God hebben ingenomen. Het neoliberale economische systeem geldt als het hoogste en belangrijkste waar mensen achteraan lopen. Daar tegenover plaatst Huub Oosterhuis de Bijbel, met daarin als belangrijke les: Heb je naaste lief als jezelf. “De rest is commentaar…”

Het pamflet leest als een serie gedachten en opmerkingen waar de lezer het al dan niet mee eens hoeft te zijn. Het pamflet lijkt ook haast een stemadvies in zich te dragen voor de komende verkiezingen (actueel, dus nú lezen) . Ook daar hoeven we het niet mee eens te zijn. Maar Huub Oosterhuis legt zeker een vinger op de zere plek: wat doen wij, wat doe ík voor ‘hen die geen verweer hebben’? Het is geschreven vanuit het visioen van een rechtvaardige samenleving en het beeld van een God die partij kiest.

Omdat het pamflet de moeite waard is om te lezen en omdat een betrokken gemeentelid dit pamflet heel graag extra onder de aandacht wilde brengen, heb ik een aantal boekjes tegen gereduceerd tarief besteld (3,50). Te verkrijgen bij: Irene Pluim 

laatste update.: 28-08-2012