PGS

ZWO

Nieuwsbericht
Joodse slachtoffers uit Grevenbicht herdacht
Grevenbicht – Op 30 augustus 2012, aan de vooravond van hun overlijden in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, worden evenals elders ook in Grevenbicht de Joodse slachtoffers van de Holocaust herdacht. Dat gebeurt op initiatief van de Heemkundevereniging "Bicht" met een tentoonstelling in het Protestantse Kerkje en een lezing in zaal Aurora, beiden in Grevenbicht.

Joodse slachtoffers

Officieel staan zij op 31 augustus 1942 geregistreerd als slachtoffers van de Holocaust in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau: Erna (13) en Julienne (11) Croonenberg samen met hun moeder Helena Zeligman (32).

Vader Arthur Croonenberg (43), gelijktijdig met zijn gezin weggevoerd, kwam op 30 april 1943 ergens in Midden-Europa om het leven.

Een maand later werd het bejaarde echtpaar Salomon (76) en Selma (75) Steinberg-Hertz, afkomstig uit Beek en korte tijd wonend in Grevenbicht omgebracht in het kamp Sobibor.

Grootvader Gustaf Croonenberg (78) werd later op transport gezet en kwam op 14 mei 1943 om in kamp Sobibor.

Expositie “Oorlogskinderen”

In het Protestants Kerkje aan de Heilig Kruisstraat in Grevenbicht wordt van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september een expositie over “Oorlogskinderen” gehouden als een bescheiden eerbetoon aan die miljoenen kinderen die naamloos en gekend slachtoffer werden en dat ook nu nog zijn van oorlogsgeweld.

Dicht bij huis zijn er vooral de herinneringen aan kinderen die slachtoffer waren van de Tweede Wereldoorlog.

Aan de hand van foto’s en andere documenten komen zij in beeld, zoals de zusjes Erna en Julienne Croonenberg  die op 31 augustus 1942, precies 70 jaar geleden, zijn omgekomen in Auschwitz.

De expositie is samengesteld door Jacques Engels. De Stichting “Protestants Kerkje Grevenbicht” biedt de Heemkundevereniging “Bicht” het monumentale kerkje aan om deze bijzondere expositie te houden.

De openingstijden van de expositie zijn als volgt:

Vrijdag 24 augustus om 19.00 uur officiële opening en bezichtiging tot 21.00 uur.

Zaterdag en zondag 25 en 26 augustus en 1 en 2 september van 13.00 uur tot 19.00 uur.

Maandag 27 augustus tot en met vrijdag 31 augustus dagelijks open van 13.00 uur tot 17.00 uur.

De toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Jac. Lemmens over Joods leven in Limburg

Historicus Jac Lemmens, oud Grevenbichtenaar, nu gemeentearchivaris in Weert, houdt op donderdag 30 augustus, aan de vooravond van de 70 sterfdag van de kinderen Croonenberg en hun moeder, om 20.00 uur in zaal Aurora een lezing over Joods leven in Maastricht en de Westelijke Mijnstreek”.

De lezing zal zich vanwege de tijd moeten beperken tot Maastricht en de Westelijke Mijnstreek (Beek, Geleen, Grevenbicht, Obbicht en Sittard).

Maastricht staat model voor de ruim tien andere Limburgse gemeenten waar joden hebben gewoond gedurende de laatste acht eeuwen. 

Voor de pauze zal Jac Lemmens aan de hand van een vijftigtal dia’s een indruk geven van het joodse leven in Maastricht vanaf 1250, met onder andere aandacht voor synagoge en begraafplaats.

Na de pauze zal hij samen met Jean Knoors de lotgevallen belichten van de joden in de Westelijke Mijnstreek.

De lezing is vrij toegankelijk, maar ook hier wordt een vrijwillige bijdrage erg op prijs gesteld.

laatste update.: 28-08-2012


De (laatste) joodse familie Croonenberg uit Grevenbicht. Vooraan links Erna en rechts Julienne. Achter vader Arthur en moeder Helena.
overgenomen uit de Trompetter / Maas en Mijn van 15 augustus 2012