PGS

ZWO

Nieuwsbericht
STEKJESMARKT

Hyssop, dat klinkt heel Bijbels. Op de tafel bij de stekjesmarkt voor de Johanneskerk staan potjes met hyssop. Mooie aanvulling in mijn tuin. Ik neem er drie en doe als dank een vrije gift in de pot. Maarten den Boer heeft ook de informatie bij de hand, n.l.:

 

Hysop (Hyssopus officinalis), ook wel gespeld hyssop, is een gewas dat een geneeskrachtige etherische olie bevat. De plant komt oorspronkelijk uit Perzië. De Perzen gebruikten de extracten van de plant om er hun huid een warme kleur mee te geven. In de 16e eeuw kwam de plant richting Zuid-Europa en vanuit daar verspreidde hij zich.

Verder is Hyssop een lipbloemige heester met lancetvormige bladeren en hemelsblauwe bloemen. In de bijbel worden met hyssop verschillende planten en hun producten bedoeld, die dienden bij rituele handelingen, bijvoorbeeld het besprenkelen van het offerbloed.

 

Elk jaar wordt op twee achtereenvolgende zondag in mei de stekjesmarkt gehouden. Allerlei planten, stekjes, zaden en andere zaken voor de tuin zijn dan te koop. Bijeengebracht door kerkgangers met groene vingers en andere belangstellenden. Een mooie kans om eens een heel andere plant uit te proberen of anderen te laten meegenieten van een plant die je zelf mooi vindt. De opbrengst van de verkoop is bestemd voor het werk van Elisabeth den Boer (Shabai) in China. De opbrengst van de stekjesmarkt was de eerste zondag,10 mei, € 192,83 en de 2e zondag,17 mei, € 162,65.
Totaal dus € 355,48. Vorig jaar was de totale opbrengst € 269,50.

 

Willy de Koning

laatste update.: 17-05-2015